Wijn gerijpt op Barricoccio

Vandaag in mijn glas een wijn gemaakt van Sangiovese en Ciliegiolo druiven. De laatste is een inheemse druif die in de jaren 90 bijna was uit gestorven.

Wijn gerijpt op Barricoccio

De wijn is van Rubbia al Colle in de Suvereto DOC uit Toscane. De Maremma om precies te zijn. Zeker het dorpje Suvereto zelf bezoeken als je er bent, fraai oud dorp met sfeer.
Misschien wel een oud dorpje, maar hier zijn ze wel in voor nieuwe ideeën, of beter voor heel oude ideeën weer in ere te herstellen.

Suvereto 1
De wijnen worden op de normale manier gemaakt met gebruik van een groot vat van staal.
Maar dan gaat de wijn meer dan 18 maanden in Barricoccio rijpen, dat zijn fusten gemaakt van Terracottaklei, volledig geïsoleerd van zuurstof en het absorbeert ook niet. En dat kun je bij houten vaten natuurlijk niet zegen.

Wijn gerijpt op Barricoccio1

Rubbia-al-Colle-6

 

 

 

 

 

 

Rubbia al Colle is het enige bedrijf dat dit zo doet, hierdoor blijft er heel veel fruit behouden in de wijn.
En dat proef je ook. De wijn heeft veel frisse fruitige aroma's kers, zwarte bes, viooltjes maar ook zwarte peper met een goede zuurgraad en zijde zachte tannines.

maremma

Een zeer gulle en elegante wijn, niet zwaar maar zeer zeker met veel inhoud.

Wijn zoals wijn bedoeld is; sap van druiven.

Ciao Huub

Author: Italië&zo

Share This Post On