Vin Santo

Ma questo è un vino santo

Maar meteen met de deur in huis vallen er is maar een echte Vin Santo. En die komt uit Toscane.
Het verhaal gaat dat de wijn zijn naam dankt aan kardinaal Bressarione, die in 1440 tijdens een maaltijd in Florence gezegd moet hebben " Ma  questo è un vino santo". *

Vino Santo del Chianti Classico DOC
Echte Vin Santo moet gemaakt worden van druiven die na de oogst in open schuren en op rieten matten gedroogd worden. De ingedroogde druiven worden vervolgens geperst en dan begint het gisting proces.

Zo rond Pasen wordt de jonge wijn overgebracht naar kleine houten vaatjes, (caratelli) de wijn blijft tussen de 3 en 8 jaar in het vat. Deze houten vaatjes worden gelagerd op zolders of in een schuur, maar zeker boven de grond want onder invloed van de buitenlucht, warme zomers en koude winters gaat de wijn, als het warm is, weer  gisten en komt de wijn tot rust als het weer wat kouder is.

vino santo
Hierdoor krijgt deze goudgele wijn een fantastisch karakter. Vaak iets van abrikoos, citrusfruit, honing en noten. Heel typisch en zeer bijzonder. Er zijn droge maar ook zoete Vin Santos wijnen.

Nu gaat het verhaal natuurlijk dat je deze wijnen met de bekende Cantuccini moet nuttige maar daar is een goede Vin Santo eigenlijk te mooi voor en misschien ook wel iets te prijzig.
Gebruik daar maar een van de velen namaak Vin Santos wijnen voor, van Piemonte tot in Sicilië kom je ze tegen.

vinsanto dip

Maar voor het heilige moet je een "Vino Santo del Chianti Classico DOC " hebben.

" maar dit is een heilige wijn"
Huub

Author: Italië&zo

Share This Post On