Verdicchio Dei Castelli di Jesi

Verdicchio Dei Castelli di Jesi

De viswijn bij uitstek is Verdicchio Dei Castelli di Jesi Classico, tenminste dat wordt nog steeds gezegd en geschreven, maar ik heb het altijd een onbeduidende wijn gevonden.
Het was altijd wel oké maar echt top was het in mijn beleving eigenlijk nooit,  dat ligt waarschijnlijk aan mij. Daarom ben ik nooit echt opzoek gegaan naar een goede Verdicchio. Het is misschien wel 10 jaar geleden dat ik deze wijn voor het laatst in mijn glas had. Vorige week op een mooie zaterdagmiddag maar weer eens de stoute schoenen aan gedaan en een fles die ik had gekregen open gemaakt.

verdicchio glas
De kastelen van Jesi zijn 23 wijndorpen in Marche in midden Italië zuidelijk van Ancona. Het is een gebied waar steeds vaker mooie wijnen vandaan komen. Zeker als de wijnen met zorg zijn gemaakt dus niet de goedkope supermarkt Verdicchio wijnen die in die mooie typische “Etrusken” kruikvormige flessen.

verdicchio Montecarotto

In het glas de Verdicchio van Villa Bucci een wijnbedrijf uit Montecarotto. Het is een in het glas een zeer zuivere licht gele wijn met mooi wit fruit als appel maar ook wat rijper geel fruit. Een klein bittertje, met milde zuren.
Ik was onder de indruk. Een van de best witte Italiaanse wijnen die ik ooit gedronken heb. Altijd met een grote boog er om heen gelopen maar het zal geen 10 jaar meer duren voor ik weer een kastelen van Jesi wijn ga drinken.

verdicchio villa bucci

Volgende week misschien al!?
Mooi bij verfijnde pastagerechten met witte sauzen,
en dus ook bij ..........vis, schaal- en schelpdieren.

Ciao Huub

Author: Italië&zo

Share This Post On