Valle d’Aosta wijnen

In het noord-westen van Italië ligt Valle d'Aosta. Het grenst aan Italiaanse regio Piëmonte. Maar ook aan Frankrijk en Zwitserland. De taal is er Frans en Italiaans,  je kunt er skiën en de natuur is er prachtig.
Overal in Italië maakt men wijn dus ook in Valle d'Aosta.

valle d'aosta paradiso

Als ik de boeken mag geloven zijn het de hoogste wijngaarden van Europa. Hoe dan ook het is zeer zeker de kleinste wijnregio van Italië en het zijn steile berghellingen waar de wijngaarden liggen.

Hier vindt je druiven als Petit Rouge Blanc de Valdigne en Petite Arvine (ja we zijn in Italië). Maar ook de bekende druiven kun je tegen komen zoals Gamay, Pinot Noir, Freisa, Chardonnay, Nebbiolo, ja zelf Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. Men maakt er vooral rode wijnen maar ook een beetje wit. Zowel droog als zoet.

Valle d’Aosta glas
Doordat er in Valle d'Aosta een groot verschil is tussen de temperaturen overdag en in de nacht krijgt men heel bijzondere wijnen.De rode zijn krachtige wijnen met veel fruit. Zeer bijzonder ! De witte wijnen zijn vaak licht en fris soms kruidig.

Er is echter een probleem de Valle d'Aosta wijnen kom je Italië al niet veel tegen laat staan in Nederland. De wijnen komen het dal niet uit, dat heeft te maken met de beperkte hoeveelheid van de wijn het is een klein gebied. Men drink het ook liever zelf op. Maar als je in gelegenheid bent om een Aosta wijn te proeven doen.....het zijn echt bijzondere wijnen.

Valle d’Aosta strada del vino

Als je een keer in september in de buurt bent moet je naar het wijnfeest Coursa di Bosse in Chambave. Een spectaculaire renwedstrijd met wijnvaten door het dorpje en natuurlijk eten en wijn aan lange tafels.
Ciao Huub

corsa delle botti a chambave

valle d'aosta botti

[codepeople-post-map]

Author: Italië&zo

Share This Post On