Rufina Chianti

De eerste wijn waar we vaak aan denken bij Italië is Chianti uit Toscane. Het Chianti gebied is heel groot van Prato en Florence in het noorden tot aan Poggibonsi en Siena in het zuiden. Meer als 70.000 Hectare goed voor zo' n 100 miljoen flessen (dat is heel veel).

Zo een groot gebied dat houdt ook in dat er heel veel kwaliteit verschil is. Het is te groot en te gevarieerd. Het zijn vaak grote handelshuizen die deze wijnen op de markt brengen. Voor alle duidelijkheid we hebben het hier niet over Chianti CLASSICO dat is een ander verhaal. Daar geen kwaad woord over.
Dus niet elke gewone Chianti is een goede Chianti.

rufina kurk

Chianti heeft een aantal sub gebieden die duidelijk op het wijn etiket staan vermeld dat is makkelijk. Dit zijn vaak veel betere en boeiendere wijnen als de normale Chianti wijnen.
Denk daar bij aan de namen Chianti die Colli Arentini zo rond de stad Arezzo, of Chianti die colli Fiorentini in de buurt van Florence verder is er nog Chianti Montalbano, Chianti del Colli en Chianti Rufina.

rufina wineyard

Rufina is een van mijn favorieten een klein gebied ten noord-oosten van Florence bij de plaats Rufina. Het zijn wijngaarden die wat hoger liggen en er zijn een aantal producenten zoals Selvapiana en Frescobaldi die hier prachtige wijnen maken. Wijnen die tot de allerbeste van Italië behoren. Het zijn wijnen die zeer mooi ouderen ( na een jaar of tien zijn ze vaak het mooist om te drinken).

Rufina chianti

Op een herfstachtige zondag in augustus weer eens een fles open gemaakt. Dit maal Nipozzano Riserva Chianti Rufina van Marchesi de' Frescobaldi uit het jaar 2004.
Een wijn die je een keer gedronken moet hebben in je leven.
Het was niet zo heel erg dat de herfst de zomer al eventjes had over genomen. Het was een mooie zondag.
Huub

De Carro Matto uit Rufina komt ieder jaar naar Florence in september voor een ceremonie en voor het aanbieden van wijn.

[codepeople-post-map]

Author: Italië&zo

Share This Post On