Rosso Piceno

De laatste paar weken ben ik erg verkouden geweest. Je kent het wel lekker snotteren en de neus en oren dicht. Dus dan heb je ook een handicap met wijn proeven want je ruikt en proeft gewoon veel minder.
Dat heeft een paar weken geduurd zo......het was niet anders.

 De eerste wijn die ik weer goed kon proeven was een Rosso Piceno

Le Marche daar maken ze de Rosso Piceno. Het wijngebied van de Rosso Piceno ligt noordelijk van Ancona, langs de Adriatische kust. De wijn bestaat uit een groot deel Montepulciano druiven en Sangiovese druiven.
De naam dankt men aan de pre-Romeinse Piceni stammen, de geschiedenis van de wijnbouw in deze regio is dus al heel oud. Het was de eerste DOC in Le Marche.

Rosso Piceno2

Je hebt verschillende Rosso Piceno de basisversie is de normale Rosso Piceno niets mis mee lekker drinkbaar met veel fruit. Maar er is ook Rosso Piceno Superiore met minimaal 12 maanden hout rijping en met meer alcohol en meer concentratie en structuur duidelijk veel meer wijn.

In mijn glas, Roggio del Filare, 2009 Rosso Piceno Superiore D.O.C. van Velenosi. Een serieuze wijn, 18 maanden op nieuwe Franse eikenhouten vaten gerijpt. Ik ruik aan het glas....... weinig...... beetje fruit ligt dat aan m'n verkoudheid? De wijn heeft veel lucht nodig, de geur opent zich langzaam ......maar dan na ongeveer drie uur open te hebben gestaan......wauw!
Zwarte bessen, kersen, perfect in balans met het zacht houtgebruik kruidig, specerijen. Complexe wijn met een heel lange en zacht aanhoudende afdronk. Wijn van een zeer hoog niveau. Italianen zien dit als 1 van de 5 allerbeste rode wijnen uit hun land. Een heerlijk glas en voor wat het waard 3 bicchieri Gambero Rosso.

Rosso Piceno1

Een studie heeft overigens aan het licht gebracht dat als je regelmatig rode wijn drinkt je minder kans hebt om een verkoudheid op te lopen dan geheelonthouders en drinkers van bier en gedistilleerd. Volgens onderzoeker, professor Dr. Bahi Takkouche verbonden aan de universiteit van Santiago de Compostela, biedt het drinken van twee glazen rode wijn per dag, een goede bescherming tegen verkoudheid.
Dus ik denk dat ik nog maar eens een glas inschenk.

"Se non è vero, è ben trovato."
Salute Huub

Author: Italië&zo

Share This Post On