Livorno

Livorno, de tweede grootste havenstad van de westkust van Italië en ook gelegen aan de Toscaanse kust. Een  drukke levendige plaats met een mengelmoes van bouwstijlen en mensen.

De stad heeft zwaar geleden van de bombardementen in WO2 en de fam. De Medici besloten in de 17e eeuw om er een 2de Venezia van te maken, dus er is een wijk die Venezia Nuova heet, met grachten en huizen van Veneziaanse architectuur. Terrazza Mascagni is een groot plein wat met een kronkelende ballustrade langs de zee loopt. 4100 zuilen en een dambord van 8700 m2. Na de oorlog werd dit sterk uitgebreid met behulp van het puin uit  het noorden van het centrum van de stad, wat verwoest was door bombardementen en werd gewijd aan de componist Pietro Mascagni uit Livorno.

Een van de meest historische, en sommigen zeggen mooiste, overdekte markten in Europa is de Livorno Centrale Markt - Mercato Centrale di Livorno. Het is gelegen in een grote, 18e-eeuwse, art nouveau-stijl gebouw op Aurelio Saffi Scali pal naast het Royal Canal in Livorno.

 

Venezia-Nuova

Porto

Cacciucco alla Livorno.  deze vissoep heeft haar oorsprong in Livorno.  Cacciucco (spreek uit; katsjoekko) staat voor "van alles en nog wat" en de  vissoep is ontstaan met alle vis die over was voor de vissers, maar tegenwoordig is dit verfijnder. Toch vind je in deze soep; octopus, pijlinktvis, hondshaai, poon, mosselen, allerlei garnaalsoorten en langoustines gekookt in olijfolie, witte wijn, tomaten, salie, pepertjes en knoflook. Een stuk geroosterd brood maakt dit compleet. Buon Appetito!

cacciucco alla livornese

"Cavalleria Rusticana"  componist Pietro Mascagni

Mercato Centrale di Livorno 

Terrazza Mascagni 

[codepeople-post-map]

Author: Italië&zo

Share This Post On