Brunello di Montalcino

Rondom het 600 meter hoge gelegen ommuurde Toscaanse stadje Montalcino (fantastisch uitzicht) wordt al sinds de middeleeuwen wijn gemaakt. Dat was zoete wijn van de Moscadello druif maar dat is lang geleden.
Tegenwoordig is het stadje en zijn wijn bekend van de rode Brunello en de Rosso di Montalcino.
Beide gemaakt van de Sangiovese Grosso druif.

Azienda Pietroso
De Rosso wordt doorgaans gemaakt van jongere aanplant of van wijngaarden die wat lichter wijnen opleveren.


De Brunello's zijn kwaliteitswijnen die zeer lang mee kunnen. Het is een klein wijn gebied de vraag is groot dus de wijnen zijn vaak aan de prijs maar dan krijg je ook wat.

Het grote geheim van de wijn zit in het specifieke microklimaat van Montalcino en in de kwaliteitseisen.
Het is er duidelijke warmer en droger dan bv in Chianti. Daardoor meer rijkdom in de wijn. Ook de bodem, zeer belangrijk voor het karakter van de wijn, is hier heel divers klei, kalk, tufsteen. Bovendien moeten de producenten duidelijk strengere regels naleven om de kwaliteit en het karakter van de wijn hoog gehouden.

Azienda Pietroso2
Wijnen die niet aan de hoge kwaliteit voldoen worden als Rosso di Montalcino doc op de markt gebracht onder andere alle wijnen van stokken jonger dan 4 jaar.
Ook een kwaliteits eigenschap is het grote vermogen om ouder te worden. Daarvoor is het nodig om veel concentratie in de wijn te houden dit doet men onder meer door beperkt te oogsten per hectare. Een brunello di Montalcino Docg moeten vier jaar rijpen een Riserva zelfs 5 jaar voordat ze in de winkel of op de kaart staan, binnen dat rijpen is 2 jaar houtrijping verplicht.

Tegenwoordig komen er ook brunello's op de markt die modern zijn gemaakt deze zijn wat sneller opdronk binnen enkele jaren tot maximaal 10 jaar. Maar de traditionele kunnen decennia oud worden en dat zijn dan waardige pareltjes.

Azienda Pietroso3

Op de hellingen van Montalcino, ligt Azienda Pietroso. Op de wijnboerderij van Pietroso wordt al veertig jaar liefde omgezet in Brunello een wijn met een prima prijs/kwaliteit verhouding. Betaalbaar dus. Heerlijk bij wildgerechten met truffel of cantharellen.
http://www.wijnhuis-online.nl/rode-wijn/pietroso-brunello-di-montalcino-detail.html

Ciaoooo Huub

[codepeople-post-map]

Author: Italië&zo

Share This Post On