Barolo

Barolo wel eens van gehoord?

Het is de bekendste wijn van Piemonte en misschien wel een van de bekendste van de wereld. En terecht want uit dit gebied komen al heel lang pracht wijnen maar let op, ook wat mindere.
Het zijn wijnen die gemaakt zijn van de Nebbiolo druif (100%).

barolo 64

De wijnen kunnen mooi oud worden. Het zijn geen wijnen die heel toegankelijk zijn als ze jong zijn kunnen ze nogal hard,stevig, wrang en tannine rijk over komen. Ze zijn intens met prachtige geuren en smaken van roodfruit, viooltjes, roosjes, maar ook aardse tonen, complexiteit en lengte. Als ze wat ouder zijn ook een beetje leer, teer.

Maar......... er worden jammer genoeg ook wijnen van zeer matige kwaliteit gemaakt die ook met de naam Barolo op het etiket op de markt komen. Vaak voor een prijs vanaf 10 euro en dan denk je wat goedkoop maar goedkoop is ook duurkoop. Valt altijd tegen.

Voor een goede Barolo moet je toch echt aan een vanaf 25 euro prijs denken. De goede wijnen komen van de beste wijngaarden ligging en bodem zijn in Barolo heel belangrijk. De mindere Barolo's komen gewoon van mindere wijngaarden.

barolo la morra

Het hart van de Barolo DOCG. is het dorpje La Morra, maar Barolo mag ook uit de 10 omliggende gemeenten komen. Een Barolo moet minimaal 3 jaar gerijpt zijn, waarvan minimaal 2 jaar op hout. Je hebt ook "Riserva 's en Barolo "Riserva special" met nog een langere hout rijping.
Als je een keer een goede Barolo wilt drinken zoek dan niet naar een koopje want die zijn er niet.

"No bisugne domanda al ustir se il vin al e bon"
Non chiedere all'oste se ha buon vino.

Ciao Huub

[codepeople-post-map]

Author: Italië&zo

Share This Post On