Amarone en het wauw effect

Deze koning uit Valpolicella, het gebied in de bergen even ten noorden van de stad Verona is een van de beste rode wijnen die Italië voortbrengt.

De druiven die voor deze wijn gebruikt worden zijn identiek aan die van de meeste normale rode Valpolicella wijnen. De druiven zijn oa Corvina, Rondinella, Molinara en nog een paar andere druiven zijn toe gestaan.

Het grote verschil is dat je druiven kunt plukken en ze dan meteen gaat verwerken tot wijn. Maar bij de Amarone worden de druiven, eerst te drogen gelegd in "fruttai" dat zijn grote droogruimten dit gebeurt minimaal 4 maanden dus tot februari ongeveer. De druiven verliezen hierdoor 25 à 40 procent aan vocht, waardoor de concentratie van suiker, aroma- en smaakstoffen toeneemt. Het zijn bijna krenten.

De most van deze krenten wordt met de schillen geweekt en de fermentatie wordt gedurende een periode van zo'n 6 weken, bij een lage temperatuur langzaam opgestart. Alvorens de wijn op de markt komt voor verkoop wordt deze eerst nog gedurende zo'n 2 jaar gerijpt in vaten vaak van Slavonische eiken gevolgd door een verdere rijping op de fles van zo'n 6 maanden. Het resultaat is een bijzondere volle en krachtig wijn. Uitbundig fruitig , complex in de afdronk altijd hoog in alcohol 15% is heel normaal. Een wijn die je zeker een wauw effect zal bezorgen.

Goede Amarone wijnen kun je gerust 10 a 15 jaar wegleggen, zo super rijk en geconcentreerd zijn ze. Maar let wel elke wijn is gemaakt om een keer opgedronken te worden. Na een jaar of 5 vind ik ze vaak op z`n best.

De Amarone is de droge variant er bestaat ook een zoete versie die heet Recioto della Valpolicella.

Salute Huub

Valpolicella

 

[codepeople-post-map]

Author: Italië&zo

Share This Post On